Maistas = bendravimas. Jeigu neturite su kuo pabendrauti prie pietų stalo, jūsų valgis bus nepilnavertis ir atvirkščiai – sausas bendravimas be užkandžių ar bent taurės mėgiamo gėrimo bus nenuoširdus, šaltas ir tikriausiai taps veltui sugaištu laiku. Ką bekalbėti apie bet kokią rimtesnę šventę, kurioje Jūs turite tik dvi pačias svarbiausias užduotis: pasirūpinti vaišėmis, kurios paspartintų svečių bendravimą ir neužgesinti beužsimezgančio bendravimo, stebėdami, jog vaišių nepritrūktų.
Tikriausiai Jums nereikia priminti apie ypatingas duonos raikymo apeigas, šeimos susirinkimo prie stalo reikšmę ar teiktą dėmesį netikėtai aplankiusiam pakeleiviui senojoje lietuvių kultūroje. Taip pat daugelio kitų Europos (ypač pietinių) bei pasaulio tautų sąmonėje šie du dalykai yra vienas nuo kito neatsiejami ir nedalomi. Žmonės renkasi bendrauti ne kur kitur, o būtent prie stalo. Ką kalbėti apie visame garsėjančius beduinus, kurie užklydusį svečią pavaišins, paskersdami paskutinį turimą gyvūlį ar neturėdami nei tokios prabangos, pasiskolins iš giminaičių bei gentainių ir surengs nepažįstamajam mažą bendravimo ir maisto šventę.
Man labai patinka stebėti nuolat profesionalėjančią ir įvairėjančią mūsų šalies kulinarijos paslaugų sritį. Jeigu mano vestuvės vyktų šiandien, būtų be galo sunku išsirinkti vestuvių maisto meniu ir nuspręsti, kuo pamaloninti savo svečius. Juk vestuvių valgiaraščiu pasirūpins bet kuri sodyba, viešbutis ar restoranas, kuriame planuosite savo šventę. Iš kitos pusės vis daugiaus atsiranda nepriklausomų virštuvės meistrų, neturinčių savo restoranų ir besispecializuojančių maisto ruošimu įvairiuose renginiuose.
Na, gerai, prisipažinsiu, vieną ryškų favoritą aš tikrai turiu. Tai – Jurgis ir Drakonas. Tai viena originaliausių verslo idėjų, kuri, tiesą sakant, užpildė ilgai trukusią tuštumą tikros itališkos picos rinkoje. Beatos Nicholson vyras Tomas atsivežė į Lietuvą kilnojamas picų kepimo krosnis ir siūlo šią bendravimo – mėgavimosi maistu pramogą užsisakyti į bet kurią Lietuvos vietą. Tikriausiai sakysite, jog vestuvių šventei pica yra netinkamas pasirinkimas? O Jūs esate ragavę tikros itališkos picos? Tiek to, nesiginčykime. Jeigu nenorite picų kaip pagrindinio patiekalo, pasitikite jomis kaip užkandžiais svečius ar padarykite staigmeną svečiams antrą vestuvių dieną. Galimybė stebėti kaip atvirame ore ruošiamos ir kepamos picos yra būtent ta puikaus bendravimo garantija, kurios gali pritrūkti net ir sėdint prie stalo.
Reikia daugiau idėjų? Kai kurie virtuvės meistrai yra tikri žvaigždės, tokie kaip Virtuvės mitų griovėjai ir jų nebereikia papildomai pristatinėti. Kiti yra mažiau žinomi, tačiau dirbantys ne mažiau kūrybiškai ir galintys savo vestuvių meniu idėjomis nustebinti tiek Jus tiek Jūsų svečius. Tarkime, Vakarienės namai, prisistatantys kaunietiškaisiais mitų griovėjais, organizuodavo nuostabias maisto iškylas viename iš pažiūros niekuo nuo kitų nesiskiriančiame Kauno kieme ir užsitarnavo išties gerą reputaciją. Neužmirškite ir Roberto Ščesnavičiaus, kadaise TV eteryje turėjusio populiarią laidą. Šį puikų žmogų ir srities profesionalą ne kartą teko sutikti įvairiuose renginiuose ir kiekvieną kartą teko įsitikinti jo patiekalų meistryste.
Jeigu turite mėgiamą restoraną, kuriame dažnai lankotės ir esat garantuoti ten ruošiamo maisto kokybe, bandykite tartis su ten dirbančiais žmonėmis ir domėkitės, ar jie gali paruošti vaišes toje vietoje, kur vyks Jūsų šventė. Kai kurie restoranai teikia tokias paslaugas, kiti galbūt laukia klientų paskatinimo. Kiekvienas netikėtas valgiaraščio sprendimas taps atviro ir nuoširdaus bendravimo užtaisu.